Oma is de weg kwijt

Interactief geschiedenis lespakket voor basisschool leerlingen

Oma is de weg kwijt is mijn eindexamen project voor mijn master studie Digital Media Design aan de HKU. Ik heb dit project samen met Anke Klein Zieverink en Frank Douwes ontwikkeld. We zijn hiervoor genomineerd voor de HKU Awards.

Oma is de weg kwijt is een concept en prototype voor een interactief geschiedenis lespakket voor groep 7/8, wat gebruik maakt van een multitouch tafel. In dit project wilden wij laten zien op welke manier het gebruik van media een toegevoegde waarde kan zijn in een educatieve en sociale context.

In de lessen worden de leerlingen meegenomen in de wereld van het archeologische sporenonderzoek. De politie heeft een vrouw aangetroffen op een afgelegen plek. De vrouw is haar geheugen kwijt. Samen met de politie gaan de leerlingen een (archeologisch) sporenonderzoek doen om aan de hand van objecten, die ze opgraven, te achterhalen welk leven de vrouw geleid heeft, wie ze is, wie haar familie is en wat ze op die plek allemaal heeft meegemaakt.

De leerlingen krijgen huiswerkopdrachten mee naar huis die zij samen met hun ouders of andere familieleden kunnen maken. De opdrachten zijn erop gericht om de gevonden voorwerpen samen met familieleden te onderzoeken. Wie herkent het gevonden voorwerp? Welke herinneringen hebben zij hierbij? Op deze manier gaan zij op een onbewuste manier aan de slag met hun eigen familiegeschiedenis.

Door eigen herinneringen en verwante voorwerpen te verzamelen en deze aan de vrouw te laten zien en te vertellen wordt het geheugen van de vrouw getriggerd en zal zij beetje bij beetje meer van haar leven herinneren, totdat haar hele leven is ingevuld en ze weer weet wie zij is, wie haar familie is en weer met hen herenigd kan worden.

Het resultaat van de lessen is een tijdlijn aan verzamelingen van herinneringen, verhalen en beelden van voorwerpen die gekoppeld zijn aan de tijdlijn van het leven van de vrouw. Op die manier laat je zien dat iedereen onderdeel is van de geschiedenis, en koppel je gebeurtenissen uit de geschiedenis aan gebeurtenissen uit de eigen familie geschiedenis.

Mijn bijdrage

concept

Concept

experience

UI design

illustratie

UX design

icons

Animatie